22. Jul 2019. - Preseljena R0

Dvometarski amaterski repetitor na kanalu R0 postavljen je 13.07.2019. godine na televizijski toranj objekta „Emisione tehnike“ u Crvenom Selu kraj Subotice. Ulazna frekvencija repetitora je 145.000MHz, a izlazna 145.600MHz. Antena je na visini od 92m (199 metara nadmorske visine).

Najzad, 2019. godine se ispunjavaju tehnički uslovi za status magistralnog repetitora: od Saveza radioamatera Srbije se dobija uređaj, kao i dozvola da se sistem postavi na toranje Emisione tehnike RTS-a. Radio klub daje svoj diplekser, antenski kabl i antenu. Da, i opremu za EchoLink!

Nakon višenedeljnih odlaganja zbog vremenskih uslova (smenjuju se paklena vrućina i kišni periodi), 13.07.2019. je osvanuo idealan dan za postavljanje antene – slab vetar, oblaci, ali bez padavina. Ekipa, koju čine: Vicai Igor (YT7UF), Braca Margetić (YU2BRA), Vicai Emil i Josip Fleis (YU7QXW), podiže kabl i postavlja antenu na televizijski toranj u Crvenom Selu. Visina je 92 metra. Dalje se ne može, jer iznad već nema pogodnog mesta za antenu. Cela operacija traje oko 6 sati.

Međutim, repetitor ima neki problem koji se ogleda u velikoj vrednosti SWR-a. Repetitor se ne uključuje.

Sledeća ekspedicija na toranj se organizuje 21.07.2019. godine. Ispostavlja se da je antenski kabl isporučen sa loše montiranim konektorima. Neznatna popravka i repetitor je u funkciji! SWR je 1:1,03!


toranj – odozdo

sreća jer je savladano prvih 75m, Braca Margetić YU2BRA

postavljanje nosača na stub, Igor Vicai YT7UF

odmor posle penjanja, Josip Fleis YU7QXW

odmor posle obavljenog posla, Emil Vicai

postavljena antena sa panoramom

Povratak...

Partneri
Su ON net
Fineko CS
Simex original

Linkovi
SRV IARU